Skip to main content

Dit is er eentje om in te lijsten! Met trots kan ik met jullie delen dat onlangs ons onderzoek over de invloed van dieetinterventies op endometriose-gerelateerde pijn en kwaliteit van leven is gepubliceerd in Human Reproduction.

3,5 jaar geleden benaderde ik het Endometriosecentrum Amsterdam UMC met het idee om het effect van voeding op endometrioseklachten te onderzoeken. Met steun van de onderzoekers van het Endometriosecentrum en deskundige collega’s hebben we een prospectieve studie opgezet, waarbij ik 43 mensen met endometriose mocht begeleiden bij het FODMAP-dieet en endometriosedieet.

De resultaten tonen aan dat een dieet kan bijdragen aan het verminderen van pijnklachten en het verbeteren van de levenskwaliteit. Nieuwsgierig? Lees hier het artikel. Hoewel er meer bewijs nodig is voor een dieetrichtlijn, ben ik trots en dankbaar voor deze bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. Dank aan prof. dr. Mijatovic, dr. A. Schreurs en drs. A. van Haaps voor de samenwerking en de kans om dit idee te realiseren.

Speciale dank aan diëtist A. de Vogel voor de begeleiding en Endometriose Diëtisten Nederland (E. Huijs, L. Swart, L. Rijken en N. Hartman-Heijdra), waar ik altijd terecht kan met vragen. Ook dank aan S. van der Marel-Sluijter, H. Heezen en S. van Hulst voor het gebruik van jullie materialen in de dieetbegeleiding en de Endometriose Stichting, B. De Bie, J. van der Hoorn, J. Tuynman, S. Vlek, M. Wely, evenals alle deelnemers!

Leave a Reply